34 farklı ülkeden sığınmacı var
Türkiye’deki sığınmacı ve göçmenler ile ilgili sürekli gündem oluşturan CHP’li Gürsel Tekin ‘Eşref Eker İle Ayaküstü Sohbetler’ köşesinin konuğu oldu…
Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel sekreterliğinden, milletvekilliğine, partinin tüm kademelerinde görev yapmış, tecrübeli siyasetçi Gürsel Tekin ON2AY Gazetesi’ne konuştu. Sürekli Türkiye’deki sığınmacı ve göçmen sorunlarını dile getiren Gürsel Tekin ‘Eşref Eker İle Ayaküstü Sohbetler’ köşesinin konuğu oldu.
Sığınmacı ve göçmenler büyük bir mesele olmaya da devam ediyor diyen Tekin, “34 farklı ülkeden insanlar,1999 yılından itibaren özellikle Afrika’dan ve Asya’dan gelenler burasını bir geçiş, bir koridor gibi görmüşler. Hayaller kurarak, gelmiş; Kimileri Avrupa’ya gitmiş kimileri buralarda kalmış. Sonra kendi akrabalarını buralara taşımış. Hükümetimiz veya yöneticilerimiz adeta görmemezlikten gelmiş. Ucuz iş gücü dolayısıyla iş dünyasının işine gelmiş. Öyle bir hala geldi ki önce işinizi kaybediyorsunuz, gelen yoğunluk kira artışını artırıyor. Maliyet artışlarıyla beraber güvenlik artışına dönüştü. Başta İstanbul olmak üzere her gün sıkıntılar büyüdü. Ülkemizin her yerlerinden değişik hikayeler duyuyoruz. Derin bir ekonomik krizle de karşı karşıya kalınca, sığınmacılar büyük bir mesele olmaya da devam ediyor” dedi.
İSTANBUL’DAKİ SIĞINMACILARIN HARİTASINI ÇIKARDI
İstanbul’daki sığınmacıların ilçeler bazında haritasını çıkaran CHP’li Gürsel Tekin Sözcü Gazetesine şu açıklamalarda bulunmuştu:
Sadece İstanbul’un 39 ilçesinin 10’unda ve 54 mahallede yabancı nüfusu yüzde 20’ye ulaşmış durumda. Esenyurt, Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler, Zeytinburnu ve Fatih olmak üzere toplam 10 ilçe ile yabancı nüfusunun Türk vatandaşlarının nüfusunun yüzde 20’sine ulaştığı 54 mahalle yabancı kaydına kapalı bulunuyor. Dünyanın en kalabalık şehirleri arasında yer alan 16 milyonluk İstanbul’da resmi rakamlara göre, 1 milyon 200 bin yabancı yaşıyor. Kaçak göçmenler de eklenince rakam 2 milyonu aşıyor. Tekin, konuya ilişkin şu detayları verdi:
■ En çok sığınmacı Esenyurt ilçesinde. Esenyurt’ta sanayi yoğunluğu olduğu için nüfus orada birikti. Farklı ülkelerden 200-250 bin kişi var… Çok ciddi asayiş sorunları yaşanıyor.
■ Fatih ve Zeytinburnu ilçelerinde de yüksek sığınmacı nüfusu var, yoğun olarak hizmet sektöründe çalışıyorlar. Fatih’te bazı mahallelerde 20-25 farklı ülkeden gelen sığınmacı yaşıyor. Burada da çok ciddi sorunlar yaşanıyor.
■ Merter, Bahçelievler ve Sultangazi’de tekstil sektöründe çok yoğun oranda sığınmacı çalışıyor. Nerede bir sığınmacı yoğunluğu varsa, nerede farklı milletler aynı mahallede yaşıyorsa orada çok sorun oluyor. Sosyolojik olarak ciddi sıkıntılar oluyor, farklılıklardan kaynaklı sıkıntılar oluyor. 10-12 farklı ülkenin vatandaşının yaşadığı bir yerde tabii ki sorunlar olur.
İstanbul’un birçok semtinde demografi tamamen değişmiş durumda. Aksaray’da Afrikalı, Arap ve Özbekler yoğun olarak yaşıyor. Semtte hamalından esnafına, dükkan çalışanından dilencisine kadar hemen herkes yabancı uyruklu. Türk vatandaşı görmenin neredeyse imkansız olduğu semtte dükkan tabelaları Türkçe değil.
Fatih’te tarihi bir iş merkezinin zemin katında yer alan Afrika Pazarı ise sık sık sosyal medyada gündeme geliyor. Afrika’dan getirilen meyveler, sebzeler, bakliyat, atıştırmalıklar ne ararsanız bulabileceğiniz pazarda, Türk ve Afrikalı esnaf yan yana satış yapıyor. Esnafın ve müşterilerin çoğunluğu Afrikalı ve kendi dillerinde konuşuyorlar.