Bahçelievler’in belde dönemleri…

0

Çiflikten, köye, köyden, beldeye, beldeden ilçeye Bahçelievler, Bizans ve Osmanlı döneminden 1950’li yıllara kadar çiftlik ve tarım arazisi, 1960’lı yıllara kadar köy, 1990’lı yıllara kadar köy olan Kocasinan ve Yenibosna belde olarak yönetildi, 1992 yılında Bakırköy’den ayrılarak bölgede Bahçelievler ilçesi oluştu.

Yenibosna belediye oldu

Yenibosna 1970’ten sonra sanayi tesislerinin çoğalması, yerleşmenin mekansal olarak genişlemesine yol açarken tarımsal alanda çalışan halk sanayiye yönelmiştir. Bu tarihlerden sonra Yenibosna plansız yapılaşmadan su ve kanalizasyon gibi altyapı yetersizliklerine kadar çözümlenmesi gereken bir dizi ağır sorun barındıran İstanbul’un plansız yapılaşmasıyla genişlemesinin en güzel örneği de Yenibosna’da görülür.

Nüfusun hızla artmasıyla 1972 yılında belediyeye dönüştürülen Yenibosna’da, Yenibosna Merkez Mahallesi, Çobançeşme, Zafer, Fevzi Çakmak ve Hürriyet Mahalleleri oluştu ve ilk belediye seçimleri yapıldı. Remzi Özkaya 1972 yılında Yenibosna’da yapılan ilk belediye başkanlığını kazanarak, belde belediye başkanı oldu.

 Remzi Özkaya (1972 – 1977)

 Yenibosna Köyü Muhtarlığını yürüten Remzi Özkaya köy belde olunca Belde Belediye Başkanı seçildi. 1970 yılında Belediye Başkanı seçilen  Remzi Özkaya, SEK fabrikasının kurulmasında, Yenibosna İlköğretim Okulu’nun yerinin alınmasında, Çobançeşme Mezarlığı’nın yapılmasında, Altınyıldız Fabrikası’nı bölgeye kazandırılmasında ve Doğu Sanayi Sitesi’ne yer gösterilmesinde, elektrik, su ve altyapı çalışmalarında büyük emekler vermiştir.

Remzi Özkaya1977 yılında da belediyeyi İlhan Koç’a devretmiştir.

İlhan Koç (1977 – 1980)

 1977 yılında yapılan yerel seçimlerde Demokrat Parti’den Yenibosna Belde Belediye Başkanı seçilen İlhan Koç, Kuleli Yıldırım Beyazıt Caddesi üzerinde belediye binası yaptırdı. 1977 Seçimlerinde Remzi Özkaya’dan belediyeyi devralan İlhan Koç Belediye binasının yanı sıra alt yapı ve yol yapımlarında kullanılacak araç gereçleri belediye ye kazandırdı.

1980 ihtitalinde belediye başkanlığı görevinden alınan İlhan Koç Nahiye müdürlüğüne devretti.

Kocasinan belediye oldu

Kocasinan çiftlik özelliğini 1940 yılına kadar sürdürdü. Bu tarihten sonra Toprak Ofisi, bölge halkının nüfusa göre borçlandırarak toprak dağıtımı yaptı. 10 yılda ödemeler tamamlandı ve bölgede 1950 yılından itibaren parselasyon çalışmaları başladı. 1950’den 1960 yılına kadar muhtarlıkla idare edilen Kocasinan’ın ilk muhtarı Mümin Çakıcı oldu. 1960 ihtilalı ile muhtarlık iptal edilince 2 yıllık bir ara dönem yaşanmasının ardından Çakıcı’ya muhtarlığı 1962’de yeniden verildi.

1967’de yapılan nüfus sayımında Kocasinan’ın nüfusu 18 bini aşmıştı. Bu tarihten sonra belediyeliğe dönüştürülen Kocasinan’da, Kocasinan Merkezi Mahallesi başta olmak üzere Şirinevler, Siyavuşpaşa, Soğanlı ve Cumhuriyet Mahalleleri oluştu ve ilk belediye başkanlığı seçimleri yapıldı.

Mustafa Dönmez (1967 – 1972)

Mustafa Dönmez Kocasinan’da seçimleri kazanarak ilk belediye başkanı oldu. Çeşitli nedenlerden dolayı İçişleri Bakanlığı Belediye Başkanı’nı görevden alınca Belediye Başkanlığı görevine Nahiye Müdürü geçici olarak atandı.

1990 yılında dini vecibelerini yerine getirmek üzere gitmiş olduğu Mekke’de rahmetli olmuş ve kendisi Mekke’de bulunan Cennet’ül Mualla mezarlığında defnedilmiştir.

Mümin Çakıcı (1972 – 1974)

1972’de tekrar yapılan seçimde ise Kocasinan Belediye Başkanlığı’na aynı zamanda köyün ilk muhtarı da olan Mümin Çakıcı seçildi. Başarılı bir belediye başkanlığı dönemi geçiren Çakıcıya, muhtarlığım döneminde dönemin Bakırköy Kaymakamı tarafından cami, çeşme, okul ve yolların yapımından dolayı teşekkür belgesi verildi. Yaşamını muhtarlık ve belediye başkanlığı yaptığı Kocasinan’da sürdüren Mümin Çakıcı 2010 yılında vefat etti ve Kocasinan Mezarlığına defnedildi.

Ali Yerlikaya (1974 – 1977)

1974 seçimlerinde CHP’den aday olup, 1977 seçimlerine kadar Kocasinan Belde Belediye Başkanlığı yaptı.

60 bin nüfuslu Kocasinan’ın Belde Belediye Başkanı olan Yerlikaya, hızlı göçün nüfusu 250 binlere çıkaracağını, Kocasinan’ın ihtiyaçlarını; yolda, kanalda, suda, elektrikte, okulda, parkta ve bilumum tesislerde olacağını düşünerek, başarılı hizmetlerde bulundu. Ali Yerlikaya, halen Ataköy’de ikamet ediyor.

İsmet Tüylüoğlu (1977 – 1980)

1977 seçimlerinde Kocasinan Belde Belediye Başkanı seçilen İsmet Tüylüoğlu ise 1980 ihtilalinden sonra görevden alındı. İsmet Tüylüoğlu, yaşamını Bakırköy’de sürdürüyor.

About Author

Bir yanıt yazın

error: İçerik korunmaktadır !!