Burada farkedileceksiniz…

0

Güvenini kaybetmiş Türk Medyasının itibarını tekrar kazandıracak, halkın gözü-kulağı olacak, yazılı ve görsel medya kuruluşları hazırladık. Türkiye’nin medya dünyasına yeni “ON2AY Bahçelievler” internet haber sitesi ve “ON2AY Bahçelievler Tv” kanalı ile yayına başladık.Dünden Bugüne Bahçelievler’de yaşamı her şeyi bulabileceğiniz rehber gibi bir site hazırladık. Bahçelievler’de yazılmayanlar yazılacak. Halkın gözü-kulağı olacağız. Bahçelievlerliler burada farkedilecek…

Burada farkedileceksiniz…

Çiftlikten, Köye, Köyden Beldeye, BAHÇELİEVLER İLÇESİ

Bahçelievler bölgesinde 1995 yılında başlayarak günümüze kadar bölgenin tarihini ortaya çıkarmaya çalıştık. Resmi belgeler, kaynak eserler, sözlü tarih ile bölgedeki çiftlik sahiplerinden, Balkanlardan ilk göç edenlere, köy muhtarlarından, belde belediye başkanlığı  gibi önemli görevlerde bulunan kişilerle görüşerek bilgi, belge ve fotoğraflarların yanı sıra, tarihi ansiklopedilerden de yararlanarak değerli bir eseri ortaya çıkardık.

Bugüne kadar bölge ile ilgili böyle bir esere sahip olmayan Bahçelievler İlçesi, Marmara Bölgesi, Çatalca Platosu, İstanbul’un Avrupa yakasında yer alır. Güneyinde, geçmişte idari anlamda Bakırköy (Makriköy) bağlı olduğu Bakırköy, batısında Küçükçekmece, kuzeyinde Bağcılar, kuzeydoğusunda da Güngören ilçeleri bulunuyor.

16 milyon 787 bin 208 metrekarelik alan üzerine kurulan Bahçelievler, Batısında Ayamama Deresi, Doğusunda Çinçin (Haznedar) Deresi ve ortasında Tavukçu  (Siyavuşpaşa) Deresi üzerinde kalan, Yenibosna köyü, Kocasinan Köyü, İncirli Çiftliği ve Haznedar Çiftliğinden oluşmaktadır.

Bugünkü Bahçelievler sınırları, Bakırköy’de ikamet edenler tarafından, 1950 yıllarına kadar çiftlik ve tarım alanı olarak kullanılıyordu. Balkanlardan gelen göçlerle bugünkü Kocasinan Köy içi olarak bilinen ve Yenibosna Köy içine gelenlerle buralarda köyler oluştu. 1966 yıllarına kadar köy olarak yönetilen Kocasinan ve Yenibosna, 1992 yıllarına kadar belde belediyeler tarafından yönetildi. Bu arada da bugünkü Bahçelievler Merkez Mahallesi olarak bilinen bölgede İncirli Çiftliği ve Haznedar – Merter Çiftlikleri’nin sahipleri yerlerini imarlı imarsız parselleyerek satışlara başladı. Bölgeye yerleşim hızla artınca Bakırköy’den bölünme talepleri arttı.

Bakırköy’e bağlı uzak kalan bölgelerden ayrılma taleplerine o günkü Başbakan Turgut Özal olumlu bakması sonucu, Bahçelievler ‘in 27 Mayıs 1992 tarihinde ilçe olma kararı alındı. Karar, 3 Haziran 1992 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bakırköy’den ayrılan yerlerde ise 25 Ağustos 1992 tarihinde yeni belediyeler kuruldu. 1 Kasım 1992 tarihinde ilk yerel seçimlerin yapılmasıyla Bahçelievler ilçe oldu. 11 mahalleden oluşan Bahçelievler ilçesi 1992’de ilçe olduğunda nüfusu 322 bin 234 idi. İlk yerel seçimlerinde belediye başkanlığını da Refah Partisi’nden adayı olan Muzaffer Doğan kazandı.

Bayram Kırtaş

About Author

Bir yanıt yazın

error: İçerik korunmaktadır !!