Sudan çıkan efsane çobanın bastonu…

0

ON2AY TV’de yayınlanan “Eşref Eker ile Ayaküstü Sohbetler” köşesinin sunucusu Eşref Eker sizler için memleketimizin unutulmuş tarihi hikayelerini sizler için ortaya çıkarmaya devam ediyor.

Sudan çıkan efsane çobanın bastonu, Eşref

Kırklareli Pınarhisar ilçesi Kaynarca kasabasında bulunan Tuna Nehrine düşen, Kaynarca kaynağında su yüzüne çıkan bastonun efsane hikayesini, Pınarhisarlı Öğretmen Mustafa Şenefsane çoban‘ heykelinin bulunduğu yerde ON2AY TV mikrofonuna anlattı.

Yunan Çağdaş Edebiyatının kurucusu kabul edilen ve 1849 yılında Kırklareli’nin Vize İlçesi’nde doğmuş olan Georginos VİZYONOS, (Soy adını Vize’den alır) dilimize “Moskof Selim” diye çevrilen kitabında Kaynarca’nın, pırıltılar yaparak  gürül gürül akan sularından uzun uzun bahseder…

    Mübadele öncesine kadar önemli bir Rum ve Bulgar nüfusu barındıran Kaynarca’nın o dönemlerdeki adı Yene’dir. Halk arasında “Yene Suyu” diye anılan Kaynarca kaynak sularının Tuna Nehrinden geldiğine dair mistik öyküler yörede nesilden nesile anlatılmış ve  hala da anlatılmaktadır.

Hikaye’de,Tuna boylarında koyun otlatan bir çobanın bastonunu koyunlarına attığı, bastonun Tuna nehrine düştüğü, nehrin çok derin olduğu için çobanın bastonunu alamadığı ve uzun yıllar sonra bu bastonun Kaynarca kaynağında su yüzüne çıktığı anlatılır.

 Rivayete göre  Kaynarca kaynağında bulunan çobanın bastonu Kaynarca’da bir kahvenin duvarına asılır.

Bastonunu Tuna nehrine düşüren çobanın yıllar sonra yolu Kaynarca’ya düşer. Çoban kahvehaneye girdiğinde bastonunun duvarda asılı olduğunu görür ve hayrete düşer. Kahveciye bastonu nereden bulduğunu sorar. Kahveci de bastonu Kaynarca Kaynağında bulduğunu, belki bir gün sahibi çıkar diye duvara astığını söyler.

Çoban bastonun kendisine ait olduğunu söyleyince, kahveci bunu nasıl ispatlarsınız der. Çoban, bastonun içine biriktirdiği altınları koyduğunu söyler. (Rivayete göre 16 adet altın)  Baston duvardan indirilir ve içinde altın olduğu görülünce çobana iade edilir. Çobanda kahveciye bastonunu muhafaza ettiği için bir altın verir.

Efsane hikaye böyle rivayet edilir.

 Bu efsane Kaynarca’da ki onlarca efsaneden sadece biri.Efsaneyi yaşatmak için, Kaynarca’ya dışarıdan gelenlerinde öğrenip, gittikleri yerlerde anlatmaları ve Kaynarca’nın tanıtımını yapmalarını sağlamak için  Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker  Kaynarca kaynağı  başına  efsaneye konu olan bir heykel diktirdi.

(Sınırkent gazetesi)

Bir yanıt yazın

error: İçerik korunmaktadır !!