2023 İBB bina hasarı tespit başvurusu nereden, nasıl yapılır?

0

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından İstanbul’da yaşayan vatandaşlar, binaların sağlamlık durumunu araştırıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Hızlı Bina Tarama Yöntemi” ile binaların risk durumunu sorgulamayabilmeleri için internet üzerinden başvuruları almaya başladı. Vatandaşlar, yaşadıkları ilçe, mahalle, sokak, cadde gibi bilgileri doldurarak inceleme başvurusunda bulunabiliyor. Bina incelemesinde herhangi bir ücret talep edilmiyor. Sonuçlar ise internet üzerinden erişime açılıyor. Peki İBB bina tespiti projesi başvurusu nereden, nasıl yapılır? İşte, adım adım bina hasarı tespit etme yöntemi

İBB bina hasarı tespit başvurusu

İBB bina tespiti projesine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Özellikle Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yaşadıkları binalarda tedbir almak isteyenler, binaların durumuna ilişkin bilgi almaya çalışıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bina Tespiti Projesi ile beraber, vatandaşlar yaşadıkları binaların risk durumunu ve raporlarını öğrenebilmek için internet üzerinden müracaat yapabilecekler. 2000 yılından önceki binalar bina sorgulaması sonrası düşük, orta yüksek ve çok yüksek riskli olarak değerlendiriliyor. Peki İBB bina tespiti projesi nedir, nasıl başvurulur? İşte, detaylar…

İBB BİNA TESPİTİ PROJESİ NEDİR?

Hızlı Tarama ile bina tespiti projesinin amacı, İstanbul’daki mevcut yapı envanterinin Deprem Master Planı’nda açıklanan ikinci kademe değerlendirme yöntemlerini kullanarak, mümkün olan en hızlı şekilde deprem risk durumlarını tespit ederek bölgelerin durumunu ortaya koymaktır.

Öncelikli olarak Avcılar ve Silivri ilçelerinde başlayan bu çalışma, İstanbul’un diğer 37 ilçesine yayılmıştır.

BİNA TESPİTİ PROJESİNE BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Bina tespiti için başvuru yapmak isteyen vatandaşlar, https://forms.ibb.gov.tr/ adresi üzerinden ilçe, mahalle, sokak, apartman adı, daire numarası gibi bilgileri içeren formu doldurarak başvuru yapabilirler.

İBB bina tespiti 2000 yılı öncesinde yapılan yapılar için geçerlidir. Başvuru sonrası ekipler beton yüzey sertliğinin ölçülmesi, kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlenmesi, kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması, duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi, düzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti gibi işlemleri yaparak veri toplar.

Bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit edilir. Bu oran ile binaların risk durumlarını ortaya koymak mümkün olacaktır.

Binada yapılan tespitlerden sonra oluşturulan ekip, tamirat işlemlerini gerçekleştirmektedir.

BİNA TESPİTİ ÜCRETLİ MİDİR?

İBB tarafından yürütülen bina inceleme çalışması ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.Hızlı Tarama yöntemiyle tespit yaptırmak için herhangi bir kat malikinin müracaat etmesi yeterlidir.634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında sonuçlar, tapu maliklerine, tapu malikinin vefat etmiş olması halinde mirasçısı olduğunu gösterir mirasçılık belgesi sunan kişilere, malik adına bilgi/belge almaya yetkili olduğunu gösterir vekaletname sunan kişilere ve noterce tasdikli yönetim karar defteri ile başvuran yöneticiye bildirilecektir.

About Author

Bir yanıt yazın

error: İçerik korunmaktadır !!