İLK KURULAN FİRMALAR

Bahçelievler’in ekonomi yapılanması

İstanbul tarihinin eski dönemlerinden beri tarımsal niteliği az olan bir kenttir. Bahçelievler, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde bir tarım alanı iken günümüzde bu özelliği tamamen kalmıştır.

Buna karşılık Bahçelievler’de sanayi tesisleri gittikçe artmaktadır. İlçede imalat sanayinde çalışanların oranı artmakta olup bu oranın yoğun olduğu yerler Çobançeşme ve Merkez Mahalleleridir. Diğer mahallelerde de imalata yönelik işyerleri mevcuttur.

İlçede özellikle Yenibosna ve Çobançeşme mahallelerinde yoğunluk kazanan gıda ve tekstil sektörlerinde Türkiye ve Dünya pazarına hizmet eden sanayi tesisleri ilçenin temel ekonomik yapısını oluşturmaktadır. 2005 yılında bunlara Kuyumcukent katılmıştır. Ayrıca, Bahçelievler’in dört bir tarafında 2010 yılı itibariyle de alışveriş merkezleriyle çevrildi.

Bahçelievler’de ikamet edenlerin büyük çoğunluğu (%30’u) imalat sanayide ve ticaret (%29’u) alt sektöründe çalışmaktadır. Faal nüfusun %16’sını ise idari işler ve sosyal hizmetlerde çalışanlar oluşturmaktadır.

İlçenin Yenibosna semtinde Doğu Sanayi Sitesinde çeşitli fabrika ve atölyelerde önemli endüstri ürünleri imal edilmektedir. Doğu Sanayi Sitesindeki işyerlerinde üretim Türk ekonomisinin belkemiğini oluşturmaktadır. Otomobilden, mutfak aletine, konfeksiyondan, kozmetiğe kadar birçok ürünün ya hammaddesi ya ara maddesi ya da nihai ürünü Doğu Sanayi Sitesinde gerçekleşmektedir. Sitede çalışan işçi sayısı 5500 ile 6000 kişi arasında değişirken, her ailenin en az üç kişi olduğunu düşünürsek, 10.500 ile 12.000 kişi siteden geçimini temin etmektedir.Bu çalışan kişilerin yöreye sağladığı katma değer ise işin bir başka yanını oluşturmaktadır. Sitede üretilen ürünlerin büyük bir kısmı ihraç edilerek döviz girişine önemli bir katkı sağlanmaktadır.Sitede ağırlık olarak görülen iş kolları arasında sırayla metal işleyen makina ve yedek parça imalatçıları, plastikten mamul üretim yapanların geldiği bunları tekstil, elektrik, elektronik malzeme parça üreticileri, montajcıları, ahşap doğrama, mobilya imalatçıları, ayakkabı ve terlik imalatçıları, dökümcüler, kaplama ve galvaniz işi yapılmaktadır.

Kocasinan Mahallesi Bağlar mevkiinde bulanan Kocasinan Sanayi Sitesi 1986 yılından beri 172 işyeri ile ilçeye hizmet vermekte.

Ayrıca, ilçede Yenibosna’daki  modern binası ile Dış Ticaret Kompleksi hizmet vermektedir.


Bölgeye ilk yatırımlar Haznedar yoğurtları ve Kireç Ocakları…

Merter’in ve Haznedar Çiftliği’nin sahibi Ahırköylü Ahmet Muhtar Merter, ciftliklerin sınırları içersinde Haznedar Meydanında ‘Haznedar Yoğurtları’ Bahçelievler’in Güngören sınırı olan bugünkü Kale Center’in karşısıda geniş alanda ‘Kireç ocakları’ İncirliye yakın yerde ‘Benzin İstasyon’u kurmuş.. O yıllarda parmakla gösterilen güzellikte bin bir çeşit ürünlerin yetiştirildiği ve yüzlerce kişinin çalıştığı çiftlikte bir de mandıra işletiyordu Ahmet Merter. Ürettiği Haznedar Yoğurtları ile uzun yıllar İstanbulluların sofrasını süsleyen Ahmet Merter. Zamanla İstanbul’un gelişmesi ve motorlu taşıtların artması üzerine Eski Londra Asfaltına yakın yerlerde iki adet benzin istasyonu kurmuş. Bu istasyonun biri bugünkü Ömür lokantasının yakınındaymış. Bir dönem kireç ocakları da işleten Gazi Ahmet Merter, zamanla çiftliğin bazı bölgelerini imara açarak inşaat işine de girmiş.


ÖMÜR YOĞURTLARI

İncirli ve Haznedar Çiftliği’nin bulunduğu Bahçelievler bölgesinde Türkiye’nin önemli yoğurt fabrikalarından biri olan Ömür Yoğurt Fabrikası bulunmaktaydı. Şimdilerde ise yerinde Ömür Sitesi yer almaktadır (1970).

Bahçelievler Ömür yoğurtları

fabrikası kapanmadan önce…

Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte Türkiye savaşın yaralarını sarmaya başlar. 1925’te Atatürk Orman Çiftliği kurulur. Çiftliğin açılışından birkaç ay sonra Mustafa Kemal, Fikret Yüzatlı’yı gördüğü bir ara şöyle der: ‘Bu çiftliğin kenarında tarım endüstrimizin bacaları tütecek.’

Yüzatlı mesajı alır. Tarımın endüstrileşmesine katkı sağlamak için 1933’te İstanbul Bahçelievler’de bir süt tesisi kurar. Uzun süre tesise isim arar. Kafkaslar’da yaşayan insanların yoğurt yiyerek uzun ömürlü olduklarını duymuştur bir ara. Ondan etkilenip, farkında olmadan yarattığı bu ölümsüz markaya Ömür ismini verir.

O güne kadar yoğurt üreticileri, süt kazanlarını odun ateşinde ısıtmaktadır. Yüzatlı, yeni girdiği sektöre yeni teknolojiyi de getirir. Tesisi kurar kurmaz üretimde bir standart yaratmayı hedefler. Bunun için odun ateşi yerine modern bir ısıtma sistemi kurar. Palacılar tarafından tahta palalarla karıştırılan kazanların içine elektrikli motor bağlar.

Ömür’ü Ömür yapan en önemli şey lezzetidir. İnek sütü ile koyun sütü karıştırılarak elde edildiği için tadı piyasadaki diğer yoğurtlardan çok farklıdır. Fikret Yüzatlı, bu standart tadı her dönem muhafaza etmek için çok çalışır. Yılın belirli dönemlerinde elde edilebilen koyun sütünü dondurmak ve her mevsim kullanabilmek için eksi otuz derecede bir şoklama buzhanesi kurdurur. Böylece 12 ay boyunca standart bir kaliteyi yakalar.

O yıllarda İstanbul’un yoğurt ihtiyacı Silivri’deki mandıralar tarafından karşılanmaktadır. Silivri yoğurtları büyük siniler içinde bakkallara gelir ve dilim dilim satılır. Fikret Yüzatlı, bunun hijyenik olmadığını düşünür ve bir kiloluk teneke kutularda yoğurt üretir. Bir süre sonra dönüşümlü teneke kutular, talebi karşılayamaz. 1955 yılında teneke kutudan parafinli karton kutulu ambalaja geçer.

1965’te Türkiye’nin ilk plastik ambalajlı yoğurdu üretilir. El değmeden hazırlanır. O zamana kadar bir yoğurdun kalitesini kaymak kalınlığı ile ölçen Türk halkı, ilk defa kaymaksız ve homojenize yoğurt ile tanışır. Alışması ve kabullenmesi biraz zaman alır.

BAHÇELİEVLER SEMTİNİ KURAR

Fikret Yüzatlı’nın işleri, yoğurt üretimi ile sınırlı kalmaz. Ömür, artık sadece yoğurt olarak kalmayacak kadar değerli bir marka olmuştur çünkü. Ömür aynı zamanda, tavuktur, restorandır, süttür, ayrandır.

Yüzatlı ailesi, Bahçelievler semtinin de kurucusudur. 1933’te süt üretim tesisini açtıktan sonra 1940’larda Bahçelievler’de ilk bahçeli evi yaparlar. Ankara’daki Bahçelievler semtinden esinlenerek semte ismini koyan Fikret Yüzatlı’dır. İncirli Çiftliği diye bilinen araziyi sahiplerinden satın alır, Bakırköy’deki yalısını satarak Bahçelievler’e taşınır.


ÖMÜR RESTAURANT

1954 yılında Yeni Londra Asfaltı üzerinde inşaatı başlayan Ömer Restaurant, 1956 yılında hizmete açıldı. Ömür Restaurant, Edirne-İstanbul arası seyahat eden pek çok ünlü ve siyasetçinin durak noktası oldu. 2004 yılına kadar hizmet veren restaurant, yerini 2006 yılında Ömür Plaza’ya bıraktı… O kadar meşhurdu ki Bahçelievler bölgesini tarif edilirken Ömür Restauranttan tarif edilirmiş…


MEŞRUBAT FABRİKASİ

Ömür Restauranttın hemen yanında İncirli Cadddesi üzerinde Türkiye’nin ilk müşrubat fabrikası bulunmaktaydı. 2013’lere kadar kalıntıları hala bunmaktaydı.

BAHÇELİEVLER’İN İLK FABRİKASİ

Bahçelievler’e açılan ilk fabrikalardan PE RE JA kolonya fabrikası açıldı. 1967 açılan fabrikanın yerinde şuan Hacıbozan Restaurat bulunmakta.


Yenibosna Süt Endüstrisi Kurumu Fabrikası

Yenibosna Kuleli girişinde bulunan Koçtaş’ın yerinde Süt Endüstrisi Kurumu Fabrikası 1963 yılında kurulmuştu

Süt Endüstrisi Kurumu (SEK), Türkiye’de süt ve süt ürünlerinin üretiminin gelişmesini sağlamak ve tüketiciye sağlıklı, hijyenik, en kaliteli ve en doğal ürünleri sunmak amacıyla 1963 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı olarak kuruldu. 1968 yılından 1995 yılına kadar Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak faaliyetlerini sürdürdü.


ALTINYILDIZ Yenibosna’ya kurulan ilk fabrika

ALTINYILDIZ Mensucat ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş. 1952 tarihinde Eyüp’te Boyner ailesi tarafından kuruldu. 1976 yılında Bahçelievler Yenibosna’da yapımı tamamlanan ALTINYILDIZ fabrikasına tüm birimleri ile taşındı. Bahçelievler Yenibosna’dan dünyaya açılan ALTINYILDIZ fabrikası kurulduğu günden bugüne kesintisiz olarak, yünlü tekstil sektöründe faaliyet gösterdi. 1972 yılında temelleri atılan fabrika 1976 yılında tamamlandı. 1976 yılından 2011 yılına kadar Bahçelievler Yenibosna’da hizmet veren ALTINYILDIZ fabrikası 2011 yılında Çekmeköy’e taşındı.

2011 yılında Yenibosna’dan taçınan fabrikanın yerine Rezidans ve Konut içeren dev İstwest projesi uygulandı.70 dönüm eski Altınyıldız fabrika arazisi üzerinde inşa edilen İstwest projesinde 982 konut yer alıyor. Projedeki 14 blok 3, 6, 14 ve 19 katlı olarak yapıldı. 70 metrekare ile 3 bin metrekare arasında değişen mağazaların bulunduğu İstwest Alışveriş Meydanı; içindeki kafeleri, restoranları ve alışveriş imkânlarıyla bölgede fark oluşturuyor.

2007 de kurulan BYN Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. (BYN) Altınyıldız’ın eski fabrika arazisinin yanında bulunan ve 2010 yılında faaliyete geçen Starcity Alışveriş Merkezi operasyonunu Yıldız Holding bünyesinde bulunan Merkür Ticaret A.Ş. ile ortak olarak yürütüyor.


ANADOLU GRUBU

Bahçelievler İlçesi’nin ilk önemli yatırımlarından Efes Pilsen Fabrikası 2017’de kapandı.

ANADOLU EFES ile bir Dünya markası olan ANADOLU GRUBU Bahçelievler’den İstanbul’a  ve Türkiye’ye büyük katma değer sağlamıştır.

Bahçelievler’den Dünyaya açılan ve bir Dünya markası olan ANADOLU GRUBU, Bahçelievler’e, İstanbul’a ve ülkeye büyük katma değer kazandırmasıyla biliniyor.

1950 yılında Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından kurulan ANADOLU GRUBU, 1969 yılında  ANADOLU EFES markasıyla, Bahçelievler ilçesinin tarihe tanıklık etmiş olan Haznedar Merter Çiftliği’nin idare merkez binasının bulunduğu yerde  faaliyete başladı. Ürettiği ürünle önce Türkiye’de sonra ihracat yaptığı ülkelerde beğeni kazanan ve kısa zamanda bir dünya markası olan ANADOLU GRUBU’nun Yönetim Kurulu Başkanlığını Tuncay Özilhan yürütüyor.

Fabrikanın yeri Haznedar Merter Çiftliğinin idare binasının bulunduğu yer

Ataları Osmanlı sarayında hazinedarlık yapan, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde aktif, roller üstlenen, tarih kitaplarında Ahırköylü Ahmet Bey (Muhtar) olarak bilinen Ahmet Merter, bugünkü –Bahçelievler, Haznedar, Güngören ilçeleri ve Merter Bölgesini de kapsayan 5 bin 500 dönümlük Haznedar Merter Çiftliği’nin sahibiydi.

Saray’a hazinedarlık yapan aileye dönemin Padişahı bugün Bahçelievler sınırları içinde bulunan Haznedar bölgesini Tımar olarak vermiş, ailenin burada kurduğu Haznedar Çiftliği de on yıllarca parmakla gösterilen bir bölge olmuştu.

Ahmet Merter, o yıllarda herkesin beğendiği bir güzellikte bin bir çeşit ürünün yetiştirildiği ve yüzlerce kişinin çalıştığı çiftlikte bir de mandıra işletiyordu. Ürettiği Haznedar Yoğurtları ile uzun yıllar İstanbulluların sofrasını süsleyen Ahmet Merter, zamanla İstanbul’un gelişmesi ve motorlu taşıtların artması üzerine Eski Londra Asfaltına yakın yerde iki adet benzin istasyonu kurmuştu. Bu istasyonun biri bugünkü Ömür lokantasının yakınındaydı. Bir dönem kireç ocakları da işleten Gazi Ahmet Merter, zamanla çiftliğin bazı bölgelerini imara açarak inşaat işine de girmişti.

1950’li yıllarında bölgede toplu konut alanları oluşturma çalışması yapan Ahmet Merter, İstanbul’da adeta konut hamlesi başlatmıştı. Bugünkü inşaat sektörünü aratmayacak derecede tanıtım kampanyalarına girişen Ahmet Merter: “Yarının Modern Mahallesi Merter Sitesi” sloganı ile müteahhitliğe başlamıştı.

Merter’in bu girişimi sonraki yıllarda Simtaş Blokları’na dönüşmüş ve 1960’lı yıllarda siteye insanlar yerleşmeye başlamıştır.

Kurtuluş Savaşı kahramanı, güreş ağası Ahırköylü Ahmet Merter, 1959 yılında, geride İstanbul’a yepyeni yatırımlar, iş ve konut alanları bırakarak hayata veda etti.

Merter’e ismini veren kendisi de eski bir güreşçi olan milli kahraman Ahmet Merter, ata sporumuza sahip çıkmış olup 1958-59 yıllarında Kırkpınar Güreş Ağalığı yapmıştı.

Anadolu Gurubun şu an bulunduğu merkez binasının yerinde Haznedar Merter Çiftliği’nin merkez binasından kalıntılar bulunmakta.

Anodulu Grubu’nun şu anki yerinde Haznedar Merter Çiftliği’nin idare binası bulunuyordu.

error: İçerik korunmaktadır !!