Gökhan Arslan yine uyardı: En riskli ilçeler arasında yer alıyoruz
Olası İstanbul depremini defalarca meclise taşıyan MHP’li Güngören Belediye Meclis Üyesi Gökhan Arslan Mart ayı meclis toplantısında günün anlamı önemi ile ilgi çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Milliyetçi Hareket Partisi Güngören Belediye Meclis Üyesi Gökhan Arslan Mart ayı meclis toplantısında günün anlamı önemi ile ilgi çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bahçelievler ve Güngören bölgesinde ihtiyaç sahiplerine yaptığı yardımlarla tanınan, ÇAREDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Arslan Güngören meclisinde verdiği önergeler ve konuşmalarıyla her zaman gündem oluşturmaya devam ediyor. Defalarca depremi gündeme taşıyan MHP’li Gökhan Arslan Mart ayı meclis toplantısında da depremi yine gündeme taşıdı.
DEPREM DEĞİL BİNALAR ÖLDÜRÜR
Gökhan Arslan’ın konuşmalarından satır başlıkları: Kahramanmaraş merkezli deprem sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dilerim. Bu deprem yeni değil, yaşandı defalarca ders çıkarmamız lazım diye bu mecliste Milliyetçi Hareket Partisi olarak defaatlarce dile getirdik. Deprem değil binalar öldürür, birkez daha hatılatalım. 3 sene önce bu mecliste anlatmıştık deprem gerçeğini; sağlam olmayan, zemini iyileştirilmemiş zeminlere ev yapılması, mevzuata uygun yapıların yapılmamaış olması, yanlış imar planları bize hem ekonomik olarak hemde can olarak ağıra mal olmuştur. Temennimiz bu acıların bir daha yaşanmaması ama ülkemiz deprem bölgesinde olduğu için deprem ile yaşamaya ve yaşamaya alışmamız mecburidir.
EN RİSKLİ İLÇELER ARASINDA YER ALIYORUZ
Depremde en önemli iki olgu göçük kaldırma ve ikmal lojistlik Bir insanın günlük su ihtiyacı 5 lt ve yemek ihtiyacı en az bir öğündür. Her zaman depreme hazırlıklı olmak gerektiğinden nüfusa göre bunun da bölgede stoğunun yapılması gerekmektedir. Eğer ki ana arterler üzerindeki binaları kentsel dönüşüme sokamıyorsak yapıların güçlendirme yapılması gerekir diye 3 sene önce bu kürsülerde söylemiştik. 3 sene sonra İBB güçlendirme projesini kendi bulmuş gibi ekranlarda boy gösterdi. Önemli olan yapılması biz demişiz, başkası demiş, biz yapmışız, başkası yapmış inanın önemi yok, önemli olan yapılmış olması sözde kalmaması… Bu söylediklerim Güngörenimiz içinde geçerli ve yapılan araştırmalar neticesinde en riskli ilçeler arasında yer almamız gerçekten önem arz etmektedir.
İBB MECLİS ÜYELERİ BU KONUYLA İLGİLENMELİ
Zemin Bakırköy formasyonunda bulunmakta olup, kil ve alüvyondan oluşan bu zemin yapılaşma konusunda çok sıkıntılı bir zemindir. Bu zemine yapı yapılması için zeminin iyileştirilmesi şarttır. Semt Güngören projesinde uygulandığı gibi temelaltı kazık sistemi uygulanması gerekmektedir. Lakin 100 mt. ilerisinde Kiptaş’ın yaptığı konutlarda aldığımız bilgilere göre bu sistem uygulanmamıştır. Kimin yaptığı önemli değil ama alüvyon zeminde büyük risk arz etmektedir. Bunu da daha önce belirtmiştim. İBB meclis üyelerinin bu konuyla ilgilenmesini rica ediyorum.
ADA BAZLI KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART
Evet Kentsel Dönüşüm Şarttır. Ama ada bazlı olması gerekir. İmar planları değişikliği ile 3 mt. çekme mesafelerinin 3 mt’den 1,5 mt düşmesi kısmen de olsa dönüşümün önünü açmıştır. Ama Güngörenimizin bir diğer problemi binaların bitişik nizamda olması ayrı ele alınması gereken bir konu. Şimdi biz binaları özellikle bitişik nizamda olan binaların yerinde dönüşmesi o binayı sağlamlaştırır doğru ama yanındaki, aynı yükseklikta olmayan binalar risk doğurmaktadır. Deprem anında çekiçleme kuvvetiyle bu binalar birbirini vuracak. aralarından derz boşluğu olmadığından, aynı gabaride olmadığından kiminin bodurumu var kiminin olmadığından bu binalar birbirine vurarak yıkılacak. Birinin döşemesi diğerinin kolonunu kesecek, büyük bir felaketle karşı karşıya kalacağız.
İSTİŞARE KURULU KURULMASI İÇİN TEKLİF SUNMUŞTUK
Bir amca bana 70 yaşındayım evladım benim kentsel dönüşüme verecek param yok. Zaten belki de göremem dedi. Eee amca senin 70 yaşındaki Allah göstermesin cesedini göçük altından çıkarırken biz ne yapacağız. Üzülmeyecekmiyiz dedim. Biz afetlerle mücadele yasasını neden uygulamadık diye vicdan azabı çekmeyecekmiyiz dedim. İşte bizim daha önceden de meclis kürsüsünden dile getirdiğimiz kentsel dönüşüm istişare kurulu kurulması teklifimiz bu yüzdendi. Bu kurulda her partiden bir kişinin olduğu, başkanın ve başkan yardımcılarının, Avukatlarının, şehir planlamacıların, piskologların, müteahhitlerin, mimarların, jeolog ve jeofizikçilerin olduğu bir istişare kurulu deprem gerçeğini ve kentsel dönüşümün gerekliliğini ortak bir akılla halka anlatılması lazım diyerek kurulmalıdır. Bir husus daha var ki zemin iyileştirmek şartıyla gabariyi yükselterek vatandaşlarımızın üzerinde oluşabilecek ekonomik zorluğu azaltabiliriz.
DAĞLIK KARABAĞ HOCALI SOYKIRIMINI UNUTMADIK
İkinci. konu, 1992 yılında Dağlık Karabağ Hocalı’da yaşanan resmi kayıtlara göre 600 resmi olmayan kayıtlara göre 1000’nin üzerinde Ermeniler tarafından soykırıma uğrayan, katledilen Azerbaycanlı kardeşlerimizi unutmadık. Türklüğün kanayan bu yarasında, hayatını kaybeden Azerbaycan Türklerine Allah’tan rahmet diliyorum. Bu mecliste 1992 ‘de yaşanları Ermenilerin Azerbaycan Türklerine yaptıklarını bir soykırım olarak kabul eden tüm meclis üyelerimizde saygılarımı sunuyorum