Yenibosna belediye oluyor…

0

Doğusunda Çincin Deresi, batısında Ayamama Deresi ve tam ortasında Siyavuşpaşa (Tavukçu) Deresi olmak üzere üç dere üzerine kurulan, bugünkü Bahçelievler İlçesi’nin en önemli bölgesi Yenibosna’nın tarımdan, köye, köyden beldeye dönüşümü…

Yenibosna blde oldu, Yenibosna belediye oldu, Yenibosna ilk seçimler,

Bakırköylülerin tarım alanı olanı Yenibosna bölgesi, bugünkü Merkez Mahallesi’nde bir köy oluştu. Saraybosna, Viranbosna derken Cumhuriyet döneminde Yenibosna adını alan köy nüfusu hızla artınca 1972’de belde oluyor. Belde olunca tarım alanları yerini sanayiye bırakıyor.

İLK SEÇİMLER YAPILDI

Nüfusun hızla artmasıyla 1972 yılında belediyeye dönüştürülen Yenibosna’da, Yenibosna Merkez Mahallesi, Çobançeşme, Zafer, Fevzi Çakmak ve Hürriyet Mahalleleri oluştu ve ilk belediye seçimleri yapıldı. Remzi Özkaya 1972 yılında Yenibosna’da yapılan ilk belediye başkanlığını kazanarak, belde belediye başkanı oldu. İki dönem belediye başkanlığı yapan Remzi Özkaya, 2004 yılında vefat etti, Yenibosna Köyiçi Mezarlığı’nda toprağa verildi.

1977 yılında yapılan seçimlerde belediye başkanlığına İlhan Koç seçildi. İlhan Koç, 1980 ihtilalından sonra görevden alındı. Belediye Başkanlığı görevine Nahiye Müdürü geçici olarak atandı.

Uzun yıllar Yenibosna’da ikamet eden İlhan Koç, şu an Didim’de yaşıyor.

TARIMSAL ALANDA ÇALIŞAN HALK, SANAYİYE YÖNELDİ

Yenibosna 1972 yılında belediye haline gelmesine rağmen sanayi tesislerinin, konutların ve tarım dışı faaliyetlerin araziden plansız yararlanmaları sürmüş, hızlı nüfus artışının da buna eklenmesiyle sonuçta ortaya konut sorunu ve altyapı yetersizliği gibi bir çok şehirsel sorun ortaya çıkmıştır.

Özellikle 1970’ten sonra sanayi tesislerinin çoğalması, yerleşmenin mekansal olarak genişlemesine yol açarken tarımsal alanda çalışan halk sanayiye yönelmiştir. Bu tarihlerden sonra Yenibosna plansız yapılaşmadan su ve kanalizasyon gibi altyapı yetersizliklerine kadar çözümlenmesi gereken bir dizi ağır sorun barındıran İstanbul’un plansız yapılaşmasıyla genişlemesinin en güzel örneği de Yenibosna’da görülür.

Günümüzde Yenibosna, Bahçelievler Belediyesi sınırları içinde kalmaktadır. Yenibosna İstanbul’un Avrupa’ya açılan stratejik öneme sahip bölgelerinden biridir.

BÖLGEDE İLK SANAYİLEŞME YENİBOSNA’DA BAŞLADI

İlçede imalat sanayinde çalışanların oranı artmakta olup bu oranın yoğun olduğu yerler Çobançeşme ve Merkez Mahalleleridir. Diğer mahallelerde de imalata yönelik işyerleri mevcuttur.

İlçede özellikle Yenibosna ve Çobançeşme mahallelerinde yoğunluk kazanan gıda ve tekstil sektörlerinde Türkiye ve Dünya pazarına hizmet eden sanayi tesisleri ilçenin temel ekonomik yapısını oluşturmaktadır. 2005 yılında bunlara Kuyumcukent katılmıştır. Ayrıca, Bahçelievler’in dört bir tarafında 2010 yılı itibariyle de alışveriş merkezleriyle çevrildi.

Bahçelievler’de ikamet edenlerin büyük çoğunluğu (%30’u) imalat sanayide ve ticaret (%29’u) alt sektöründe çalışmaktadır. Faal nüfusun %16’sını ise idari işler ve sosyal hizmetlerde çalışanlar oluşturmaktadır.

DOĞU SANAYİ SİTESİ

İlçenin Yenibosna semtinde Doğu Sanayi Sitesinde çeşitli fabrika ve atölyelerde önemli endüstri ürünleri imal edilmektedir. Doğu Sanayi Sitesindeki işyerlerinde üretim Türk ekonomisinin belkemiğini oluşturmaktadır. Otomobilden, mutfak aletine, konfeksiyondan, kozmetiğe kadar birçok ürünün ya hammaddesi ya ara maddesi ya da nihai ürünü Doğu Sanayi Sitesinde gerçekleşmektedir. Sitede çalışan işçi sayısı 5500 ile 6000 kişi arasında değişirken, her ailenin en az üç kişi olduğunu düşünürsek, 10.500 ile 12.000 kişi siteden geçimini temin etmektedir.Bu çalışan kişilerin yöreye sağladığı katma değer ise işin bir başka yanını oluşturmaktadır. Sitede üretilen ürünlerin büyük bir kısmı ihraç edilerek döviz girişine önemli bir katkı sağlanmaktadır.Sitede ağırlık olarak görülen iş kolları arasında sırayla metal işleyen makina ve yedek parça imalatçıları, plastikten mamul üretim yapanların geldiği bunları tekstil, elektrik, elektronik malzeme parça üreticileri, montajcıları, ahşap doğrama, mobilya imalatçıları, ayakkabı ve terlik imalatçıları, dökümcüler, kaplama ve galvaniz işi yapılmaktadır.

Kocasinan Mahallesi Bağlar mevkiinde bulanan Kocasinan Sanayi Sitesi 1986 yılından beri 172 işyeri ile ilçeye hizmet vermekte.

Ayrıca, ilçede Yenibosna’daki  modern binası ile Dış Ticaret Kompleksi hizmet vermektedir

Doğusunda Çincin Deresi, batısında Ayamama Deresi ve tam ortasında Siyavuşpaşa (Tavukçu) Deresi olmak üzere üç dere üzerine kurulan, bugünkü Bahçelievler İlçesi’nin en önemli bölgesi Yenibosna’nın tarımdan, köye, köyden beldeye dönüşümü…

About Author

Bir yanıt yazın

error: İçerik korunmaktadır !!