Yeni Yıl…
Tarihçi, Tv programcısı Celal Bilgen ON2AY Gazetesi okuyucuları için kaleme aldığı yazısı…
Yeni yıl hedef demek geçmiş yılda ne hata yaptık ki yöneticileri eleştirip kendimizi bir nebze rahatlattık.
Yurttaşların 3 görevi var oy kullanmak vergi vermek askere gitmek bence bizler bunların ikisini yerine getiriyoruz vergi vermek mi onu kabul etmiyoruz.
Ülkemizde çalışanlar maaşlarından hak edilişleri eline geçmeden kesiliyor. Küçük işletmeler yada esnaflar beyan usulü vergi veriyorlar yaptıkları masrafları belgeleyemedikleri için nasıl vergiden kurtuluruz hesabı yapıyorlar.
Gelir vergisi, Motorlu taşıtlar vergisi alır satarken ayrı yıllık vergisi ayrı damga vergisi özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi, emlak vergisi.
Katma değer vergisi emtianın cinsine göre değişiyor %20 hangi esnaf alıp sattığı malı %20 karla mal satsın bizi yöneten iktidar ne alıp satıyor da hiç zarar etme riski olmadan %20 vergi.
Bu ülkede yalansız beyan vermeyen biri var mı örnek vermek gerekirse bir emlak satın alıyorsun yada satıyorsun tapu dairesi eline bir yazı veriyor belediyeden rayiç bedel getir.
Belediyeden aldığın rayiç bedel yazısını götürüyorsun tapu dairesine vergi tahakkuk edecek rayiç bedelini biraz geçip vergini yatırıyorsun.
Tapuda işlemler tamamlanıyor alıcı ve satıcı işlemi yapan memur müdürünün önünde sorguya tutuluyor şu adreste şu ada paftada bu taşınmazınızı alıcıya sattın mı rayiç bedel olarak yazılı paranı aldın mı ? ne alan ne satan doğru söylemiyor.
Ben yönetenlerden arzum emlak alım satım vergisini % 2 olacağına binde 2 olsa herkes gerçek değer üzerinden işlemini yapsa kimse yalancı olmasa, gerçek söyleyenler yok mu var tabi alınan malın yasal sorunu varsa emtiaya verdiği maldan zarar etmesin diye gerçek vergi ödeyenler olabilir.
Yıl başı itibarı ile bazı vergiler cezalar yeniden belirlendi bence bu vergilerde düzenlenebilir.
Ülkemizi yöneten iktidarlar vergi zammı maaş zammı ile meşgul oldukları kadar paramızın satın alma gücü ile mesai harcasalar bence bu sıkıntılar olmaz diye düşünüyorum.
1976 yılında Anadol marka arabamla Bulgaristan, Yugoslavya, Avusturya, Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İsviçre ve İtalya ülkelerine gittim bir ay dolaştım bende yabancı dil yok, hiçbir ülkede vize yok İtalya’da bir Türk lirası verdiğimde 31 liret verdiler onların ülkelerini yönetenler var bizim ülkemizi yönetenler var bence aradaki fark.
Şehzadeler şehri Amasya’nın bir ilçesi var Merzifon adı orada altın ve gümüş çıkıyor oranın halkı rahat geçim elde ediyor, soruyorlar kendilerine bir gün çıkaramazsak ne yapacağız ne yapalım fon ayıralım zor günler için. Merzifon adı fon ayırmaktan geldiği bilinmektedir.
Taşı delen suyun şiddeti değil devamlılığıdır. Paramızın satın alma gücüde Merkez bankasında fon eksiye düşmesindendir.
Arabaların yağ yakanları vardır işte o araçlara muayeneye girdiklerinde emisyon ölçümü yapılır yağ yakıyorsa muayeneden geçmez polis görürse yağ yaktığını ceza kese.
Merkez Bankası da karşılıksız para piyasaya sürerse alım gücü düşer halk pahalılık var diye şikayet eder. Bence sorun paranın alım gücünün düşmesindedir bunun adı da emisyondur.
Arabaların emisyonu artınca polisimiz cezayı basıyor kimsenin havamızı kirletme hakkı yok. Paramızın emisyonunu artırıp satın alma gücünü düşürenlere kim ceza kesecek, kim ne zaman.
Yurttaşlık görevimizin biri neydi oy kullanmak o cezayı kim kesecek halk ben şahsen maaşıma zam istemiyorum ben hamal mıyım o kadar çok para taşıyacağım.
Dolaylı vergi kim ödüyor tabi üretici köylü çiftçi 2023 yılında üretilen tütün 2024 yılında satılacak kilo fiyatı 145 lira bir kilo tütünden kaç paket sigara elde ediliyor 50 paket en ucuz sigara bir paketi 50 lira 3 paketi 150 lira.
Bir kilo tütünden 50 paket üretildiğine göre üretene 3 paket parası gerisi dolaylı vergi. Bir kilo tütün bir yılda üretilmez oysa sigara ver tütünü anında sigara.
Bir kilo buğday en erken 9 ayda üretilir ürünü simit 2 saatte üretilir bir kilo buğday 8 lira bir simit 10 lira bir kilo buğdaydan 700 gram un elde edilir, adına randıman denilir 700 gram undan 10 simit elde edilir. Buğday üreten çiftçi 9 ayda simit üreten 2 saatte sonra gel gör ki bir kilo ana madde ile bir simit alama.
Yılbaşı karşılıklı hediye alıp verme ile kutlanır Hint kralı Pers Kralına Satranç hediye eder, bir not düşer ileriyi gören çok bilen çok çalışan ve çok düşünen kazanır işte yaşam budur der.
Pers Kralı karşılığında tavla hediye eder ve şöyle yazar toprağın ekilecek duruma getirilmesine kızgın demirin su ile buluşturulmasına atların askerde bağlandığı yere tavla karşı cinsin tarafımıza çekilmesine bir kız tavla rakibe açık verirseniz onu tavlar istediğiniz yere getirirsiniz bu duruma tavlama denir rakibi tavlarsan kazanırsın. Bunun adı tavladır
Tavlanın iki kanadı vardır kuzey ve güneyi kutbunu ifade eder bunun dört köşesi dört mevsimi bir tarafında 12 işaret vardır yılın ayını karşılıklı 12 de 24 eder oda günün saatini 30 pulla oynanır ayı gününü siyahlar geceyi beyazlar gündüzü zarın üzerine 5 varsa altta 2 vardır 4 varsa altta 3 vardır altı varsa üstte altta bir vardır mutlak değerleri 7 eder oda haftanın gününü zarların atım çarpım toplamı yaklaşık 365 eder o da yılın gününü ifade eder.
İleriyi gören çok bilen çok çalışan çok düşünen birde ona şansı ilave eden kazanır işte yaşam budur çünkü bu oyunda zar vardır.
İleriyi görüp çok düşünüp çok çalışanlardan birde ona şansımızı ilave ettiklerimizden olalım. Nice huzurlu ve mutlu şansınızın bol olduğu yıllar dileklerimle…
Celal Bilgen